Ma egy sós kelt tészta receptjét készítettem el. Jó alternatíva a szokásos pogácsa helyett egy gulyás leves mellé, de sör vagy borkorcsolyaként is kiváló.
Hozzávalók:
20 dkg margarin
1 ek só
1 dl tej
5 dkg élesztő
2 ek cukor
70 dkg liszt
2 db tojás és 1 db tojás sárgája a lekenéshez
1 db kefír
1 dl olaj
Megszóráshoz: sajt, lenmag, mák, szezámmag, köménymag stb. ízlés szerint.
A margarint habosra keverjük az evőkanál sóval, és további felhasználásig félre tesszük.
Az élesztőt a langyos tejjel és egy csipet cukorral, sóval felfuttatjuk. A lisztet egy tálba mérjük ebbe kerül a felfuttatott élesztő, a kefír, a 2 db egész tojás és az 1 dl olaj. Az összetevőkből egy rugalmas tésztát dagasztunk. A kidagasztott tésztát gyúródeszkára borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Az egyes részeket lapostányér nagyságú kerek lapokká nyújtjuk. 4 lapra rákenjük a sóval kikevert margarint és ezeket a másik 4 lappal beborítjuk. Az így kapott tésztalapokat 8 egyenlő részre vágjuk. A cikkeket szorosan feltekerjük a szélesebb oldalától kezdve és tapadás mentes sütőlemezre rakjuk ritkásan, (mivel még sütés előtt 1 órát kelesztjük). A kész kifliket a tojás sárgájával lekenjük és ízlésünknek megfelelően megszórjuk. Az én esetemben lenmaggal, köménymaggal, mákkal. A kész kifliket 1 órát kelesztjük ez idő alatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük és világos zsemleszínűre sütjük.
Frissen fogyasztva az igazi!