Evas cookies

A blogommal szeretnék segítséget nyújtani a kezdő háziasszonyoknak Jól bevált recepteket osztok meg veletek, napról napra, de legalábbis elég gyakran. A receptek gazdaságosak, és kapcsolódnak a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Friss topikok

  • szépjuhászné: Olívaolaj kell bele, általában van benne valami friss zöld. A magyar átírás pedig dzadziki. És mié... (2014.07.21. 13:49) Tzatziki saláta
  • Radvány Eszter: @lavór: Kedves Lavór! Igen, akár turmixnak is nevezhetjük, mivel hőkezelés nélkül készített nyers... (2014.07.20. 17:44) Sárgabarack krémleves főzés nélkül

Almás-Szilvás Kuchen

2014.07.26. 10:12 Radvány Eszter

A gyümölcsök közül több mással együtt, most érik a nyári alma és a szilva. Ezért most egy ilyen süteményt készítettem. Valószínű ennek is van többféle elkészítési módja, de nekem ez a recept vált be a legjobban. Lehet, hogy azért, mert a sváb származású nagyanyám is így készítette, persze a vaj helyett jófajta disznózsírral, nádcukor helyett sima cukorral, vanília kivonat helyett is inkább vaníliás cukrot használt és így tovább, de ennyi módosítást megengedtem magamnak.

Hozzávalók

Tésztához:

35 dkg liszt

5 dkg porcukor (nádcukorból darálva)

1/2 csm élesztő

2 egész tojás

2 kávéskanál (kk) só

1 kk őrölt fahéj

1/2 citrom lereszelt héja (el is hagyható)

1,5 dl langyos víz

5 dkg sütőmargarin/zsír

1/2 kk vanília kivonat

Töltelék

40 dkg kimagozott szilva

2 db közepes nyári alma

1 dl tej

1/2 kk őrölt fahéj

5 dkg liszt

5 dkg vaj/zsír

2 ek nádcukor

Öntsük egy tálba a kimért lisztet, sót, porcukrot. Jól keverjük össze, ha ezzel megvagyunk készítsünk egy kis mélyedést a lisztes keverék közepébe és ide szórjuk az élesztőt.

P7250194.JPG

Az élesztőre öntsük a langyos vizet, adjunk hozzá egy csipet cukrot és várjunk, amíg az élesztő dolgozni kezd (buborékos lesz). Ha ez megtörtént adjuk hozza a maradék cukrot, a 2 db felvert tojást, citrom héjat, őrölt fahéjat, vaníliát.Keverjük össze és ezt követőn adjuk hozzá a sütőmargarint, ezzel a tésztát kb. 10 perc alatt kézzel simára kidolgozzuk. Ha szükséges adhatunk hozzá lisztet vagy esetleg még folyadékot, ha a tészta állaga megkívánja. A kész tésztának közepesen lágynak kell lennie. Az elkészült tésztát 1 órát pihentetjük letakarva. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

P7250195.JPG

Amíg a tészta pihen és a sütő melegszik elkészítjük a tölteléket. A gyümölcsöket megmossuk. A szilvát négybe vágjuk hosszában és eltávolítjuk a magját, az almának eltávolítjuk a magházát és kisebb darabokra vágjuk. Ezt követően elkészítjük a vajas morzsát. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fahéjat, majd pedig a hideg vajdarabokat. Három ujjunk segítségével morzsoljuk össze úgy, hogy az állaga csomós maradjon. Ha ezzel kész vagyunk, akkor egy kanál segítségével dolgozzuk bele a cukrot és következhet a sütemény összeállítása.

A tésztát nyújtsuk ki úgy, hogy a szélei kissé vastagabbak legyenek mint a közepe (az ujjainkat is segítségül hívhatjuk). Körülbelül így:

 P7250197.JPG

Ha ez megvan tegyük egy 30X20-as tapadásmentes sütőlemezre (ha nincs ilyen, vékonyan olajozzuk ki). Az így előkészített tésztát kenjük le 1 dl tej és 1/2 kk fahéjból készített keverékkel. Erre kerülnek a gyümölcsök, melyeket szórjuk meg a vajas-lisztes morzsával. Tegyük a tepsit 10 percre az előmelegített sütőbe, az idő letelte után vegyük vissza a hőfokot 180 fokra és süssük tovább 20 percig, amíg a tészta széle aranybarna  nem lesz. A kész süteményt 5 percig pihentessük és utána szeletelhetjük. Egy teával vagy kávéval uzsonnának is kiváló. 

 P7250198.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: alma szilva egyszerű kelt tészta friss gyümölcs

A bejegyzés trackback címe:

https://mycookies.blog.hu/api/trackback/id/tr456544731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása