A gyümölcsök közül több mással együtt, most érik a nyári alma és a szilva. Ezért most egy ilyen süteményt készítettem. Valószínű ennek is van többféle elkészítési módja, de nekem ez a recept vált be a legjobban. Lehet, hogy azért, mert a sváb származású nagyanyám is így készítette, persze a vaj helyett jófajta disznózsírral, nádcukor helyett sima cukorral, vanília kivonat helyett is inkább vaníliás cukrot használt és így tovább, de ennyi módosítást megengedtem magamnak.
Hozzávalók
Tésztához:
35 dkg liszt
5 dkg porcukor (nádcukorból darálva)
1/2 csm élesztő
2 egész tojás
2 kávéskanál (kk) só
1 kk őrölt fahéj
1/2 citrom lereszelt héja (el is hagyható)
1,5 dl langyos víz
5 dkg sütőmargarin/zsír
1/2 kk vanília kivonat
Töltelék
40 dkg kimagozott szilva
2 db közepes nyári alma
1 dl tej
1/2 kk őrölt fahéj
5 dkg liszt
5 dkg vaj/zsír
2 ek nádcukor
Öntsük egy tálba a kimért lisztet, sót, porcukrot. Jól keverjük össze, ha ezzel megvagyunk készítsünk egy kis mélyedést a lisztes keverék közepébe és ide szórjuk az élesztőt.
Az élesztőre öntsük a langyos vizet, adjunk hozzá egy csipet cukrot és várjunk, amíg az élesztő dolgozni kezd (buborékos lesz). Ha ez megtörtént adjuk hozza a maradék cukrot, a 2 db felvert tojást, citrom héjat, őrölt fahéjat, vaníliát.Keverjük össze és ezt követőn adjuk hozzá a sütőmargarint, ezzel a tésztát kb. 10 perc alatt kézzel simára kidolgozzuk. Ha szükséges adhatunk hozzá lisztet vagy esetleg még folyadékot, ha a tészta állaga megkívánja. A kész tésztának közepesen lágynak kell lennie. Az elkészült tésztát 1 órát pihentetjük letakarva. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Amíg a tészta pihen és a sütő melegszik elkészítjük a tölteléket. A gyümölcsöket megmossuk. A szilvát négybe vágjuk hosszában és eltávolítjuk a magját, az almának eltávolítjuk a magházát és kisebb darabokra vágjuk. Ezt követően elkészítjük a vajas morzsát. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fahéjat, majd pedig a hideg vajdarabokat. Három ujjunk segítségével morzsoljuk össze úgy, hogy az állaga csomós maradjon. Ha ezzel kész vagyunk, akkor egy kanál segítségével dolgozzuk bele a cukrot és következhet a sütemény összeállítása.
A tésztát nyújtsuk ki úgy, hogy a szélei kissé vastagabbak legyenek mint a közepe (az ujjainkat is segítségül hívhatjuk). Körülbelül így:
Ha ez megvan tegyük egy 30X20-as tapadásmentes sütőlemezre (ha nincs ilyen, vékonyan olajozzuk ki). Az így előkészített tésztát kenjük le 1 dl tej és 1/2 kk fahéjból készített keverékkel. Erre kerülnek a gyümölcsök, melyeket szórjuk meg a vajas-lisztes morzsával. Tegyük a tepsit 10 percre az előmelegített sütőbe, az idő letelte után vegyük vissza a hőfokot 180 fokra és süssük tovább 20 percig, amíg a tészta széle aranybarna nem lesz. A kész süteményt 5 percig pihentessük és utána szeletelhetjük. Egy teával vagy kávéval uzsonnának is kiváló.