Evas cookies

A blogommal szeretnék segítséget nyújtani a kezdő háziasszonyoknak Jól bevált recepteket osztok meg veletek, napról napra, de legalábbis elég gyakran. A receptek gazdaságosak, és kapcsolódnak a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Friss topikok

  • szépjuhászné: Olívaolaj kell bele, általában van benne valami friss zöld. A magyar átírás pedig dzadziki. És mié... (2014.07.21. 13:49) Tzatziki saláta
  • Radvány Eszter: @lavór: Kedves Lavór! Igen, akár turmixnak is nevezhetjük, mivel hőkezelés nélkül készített nyers... (2014.07.20. 17:44) Sárgabarack krémleves főzés nélkül

Elzászi almatorta

2014.08.04. 20:44 Radvány Eszter

Ma ismét egy almás süteményt készítettem, hisz itt a nyári alma szezonja. A gyümölcsös sütemények, a családom legnagyobb kedvencei, ezért ilyenkor nyáron mindig az éppen aktuálisan termő gyümölcsökből készítek süteményeket.

Hozzávalók

Tésztához:

20 dkg liszt

5 dkg cukor

1/2 csm sütőpor

1,5 ek tejföl

1 db tojás

csipet só

2 ek olvasztott vaj

2-3 ek tej vagy víz

Töltelékhez:

50 dkg nagyobb alma (kevesebb a leeső része)

15 dkg cukor

2 db tojás

2 dl tejszín

3 dl tej

1 ek étkezési keményítő

1 kk őrölt fahéj

1 ek. citromlé

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy tálba kimérjük és jó alaposan összegyúrjuk. A tejet kanalanként adjuk hozzá, hogy a megfelelő állagot érjjük el (puha, de a kézhez nem ragad). A kész tésztát legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni. Ez idő alatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházát kivágjuk és a negyedeket kb. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk és citromos vízbe tesszük, hogy felhasználásig ne barnuljon meg. Ha az almával elkészültünk, akkor a tejszínt, tejet, tojást, keményítőt, cukrot, fahéjat egy tálban csomómentesre keverjük és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A tésztát kerek formára nyújtjuk és kibélelünk vele egy előre kiolajozott 28 cm-es kapcsos tortaformát úgy, hogy pereme is legyen.

P8020237-1.JPG

A tésztát a sütőben elősütjük (halvány színt kell kapnia) kb. 5 perc alatt. Amíg a tészta sül, az almáról a vizet leszűrjük. Az elősütött tészta alját kirakjuk a lecsepegtetett almaszeletekkel. Ha ezzel megvagyunk, ráöntjük a tejszínes keveréket és visszatesszük a sütőbe. A sütő hőfokát visszavesszük 180 fokra és 30 perc alatt készre sütjük. A tortaformát én egy tepsire rakom, mert így könnyebb a sütőbe tolni és ha esetleg a tejszínes keverék a tészta szélén túl csordulna, akkor sem folyik be a sütőnkbe. A kész sütemény tölteléke, még kissé remegős a sütési idő lejártával, de ahogy kihül, úgy megszilárdul. Porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat. 

P8020238-1.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: alma süti édesség gyors egyszerű friss gyümölcs

A bejegyzés trackback címe:

https://mycookies.blog.hu/api/trackback/id/tr216568411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása