Ma ismét egy almás süteményt készítettem, hisz itt a nyári alma szezonja. A gyümölcsös sütemények, a családom legnagyobb kedvencei, ezért ilyenkor nyáron mindig az éppen aktuálisan termő gyümölcsökből készítek süteményeket.
Hozzávalók
Tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg cukor
1/2 csm sütőpor
1,5 ek tejföl
1 db tojás
csipet só
2 ek olvasztott vaj
2-3 ek tej vagy víz
Töltelékhez:
50 dkg nagyobb alma (kevesebb a leeső része)
15 dkg cukor
2 db tojás
2 dl tejszín
3 dl tej
1 ek étkezési keményítő
1 kk őrölt fahéj
1 ek. citromlé
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy tálba kimérjük és jó alaposan összegyúrjuk. A tejet kanalanként adjuk hozzá, hogy a megfelelő állagot érjjük el (puha, de a kézhez nem ragad). A kész tésztát legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni. Ez idő alatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházát kivágjuk és a negyedeket kb. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk és citromos vízbe tesszük, hogy felhasználásig ne barnuljon meg. Ha az almával elkészültünk, akkor a tejszínt, tejet, tojást, keményítőt, cukrot, fahéjat egy tálban csomómentesre keverjük és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tésztát kerek formára nyújtjuk és kibélelünk vele egy előre kiolajozott 28 cm-es kapcsos tortaformát úgy, hogy pereme is legyen.
A tésztát a sütőben elősütjük (halvány színt kell kapnia) kb. 5 perc alatt. Amíg a tészta sül, az almáról a vizet leszűrjük. Az elősütött tészta alját kirakjuk a lecsepegtetett almaszeletekkel. Ha ezzel megvagyunk, ráöntjük a tejszínes keveréket és visszatesszük a sütőbe. A sütő hőfokát visszavesszük 180 fokra és 30 perc alatt készre sütjük. A tortaformát én egy tepsire rakom, mert így könnyebb a sütőbe tolni és ha esetleg a tejszínes keverék a tészta szélén túl csordulna, akkor sem folyik be a sütőnkbe. A kész sütemény tölteléke, még kissé remegős a sütési idő lejártával, de ahogy kihül, úgy megszilárdul. Porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat.