Evas cookies

A blogommal szeretnék segítséget nyújtani a kezdő háziasszonyoknak Jól bevált recepteket osztok meg veletek, napról napra, de legalábbis elég gyakran. A receptek gazdaságosak, és kapcsolódnak a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Friss topikok

  • szépjuhászné: Olívaolaj kell bele, általában van benne valami friss zöld. A magyar átírás pedig dzadziki. És mié... (2014.07.21. 13:49) Tzatziki saláta
  • Radvány Eszter: @lavór: Kedves Lavór! Igen, akár turmixnak is nevezhetjük, mivel hőkezelés nélkül készített nyers... (2014.07.20. 17:44) Sárgabarack krémleves főzés nélkül

Tzatziki saláta

2014.07.20. 20:24 Radvány Eszter

Ma ismét megízlelhetjük az igazi nyári időjárást. Ebben a forróságban az ember lányának nincs kedve órákig  a konyhában tevékenykedni. Ilyen napokon szoktam elkészíteni ezt a frissítő salátát, ami akár egy szelet friss kenyérrel is laktató étel lehet, de a natúr sültekhez, grill kolbászokhoz is kiváló. A recept aktualitását adja továbbá, hogy a veteményes kertekben az uborkának szezonja van.

Hozzávalók

1 kg megtisztított uborka

4 dl sűrű görög joghurt vagy ugyanennyi jó magyar 20%-os tejföl

1,5 ek tengeri só vagy ugyanennyi konyhasó

3 nagy gerezd fokhagyma

Elkészítés

Az uborkákat meghámozom és megmosom.

P7200143.JPG

Ezt követően mindegyiket hosszában kettévágom és egy kiskanállal kikaparom a magokat. Erre azért van szükség, mert ha bent maradnak, a salátánk nem lesz sűrű krémes állagú, hanem inkább a mi uborkasalátánkra hasonlít.

P7200144.JPG

Az előkészített uborkát a négyszögletes konyhai reszelő legnagyobb lyukú részén lereszelem egy tálba, lesózom, alaposan összekeverem és állni hagyom 1/2 órát (ez idő alatt az uborka levet ereszt). A lesózott uborkát az állási idő letelte után egy sűrű szövésű szűrőbe öntöm (ez nálam egy nagy levesszűrő) és kézzel jó alaposan kinyomkodom a levét. Ha ezzel kész vagyunk, akkor a munka dandárját már el is végeztük. Most jöhet az összeállítása a salátának. A kinyomkodott uborkára ráreszelem a 3 gerezd megtisztított fokhagymát és hozzá adom a joghurtot/tejfölt.Ezekkel is alaposan összekeverem és kész. Fogyasztás előtt 1/2-1 órára hűtőbe teszem.

P7200148.JPG

 

   

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mycookies.blog.hu/api/trackback/id/tr606527371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

battore · http://www.battore.com 2014.07.21. 11:11:32

Kedves ember lánya! xD... Mrs. Dandár:) Ez csak a fele. Nem szoktál bele kaprot, mentát, csipetnyi borsot meg olivaolajat tenni?

Kertes_Kata 2014.07.21. 12:50:50

Az igazi görög recept (ex görög barátom mamájától tanultam) nem sózza az uborkát, viszont a joghurtot sűríti, ha nem elég tartalmas (kicsepegtetéssel tiszta rongyba felakasztva), de az igazi görög joghurtnál ez általában nem szükséges. Bors, fokhagyma, kapor kis menta esetleg bele, de sót CSAK a végén, különben folyik.

Kertes_Kata 2014.07.21. 12:51:24

Ja és olívaolaj, persze.

szépjuhászné 2014.07.21. 13:49:52

Olívaolaj kell bele, általában van benne valami friss zöld. A magyar átírás pedig dzadziki. És miért saláta?
süti beállítások módosítása