Ma ismét megízlelhetjük az igazi nyári időjárást. Ebben a forróságban az ember lányának nincs kedve órákig a konyhában tevékenykedni. Ilyen napokon szoktam elkészíteni ezt a frissítő salátát, ami akár egy szelet friss kenyérrel is laktató étel lehet, de a natúr sültekhez, grill kolbászokhoz is kiváló. A recept aktualitását adja továbbá, hogy a veteményes kertekben az uborkának szezonja van.
Hozzávalók
1 kg megtisztított uborka
4 dl sűrű görög joghurt vagy ugyanennyi jó magyar 20%-os tejföl
1,5 ek tengeri só vagy ugyanennyi konyhasó
3 nagy gerezd fokhagyma
Elkészítés
Az uborkákat meghámozom és megmosom.
Ezt követően mindegyiket hosszában kettévágom és egy kiskanállal kikaparom a magokat. Erre azért van szükség, mert ha bent maradnak, a salátánk nem lesz sűrű krémes állagú, hanem inkább a mi uborkasalátánkra hasonlít.
Az előkészített uborkát a négyszögletes konyhai reszelő legnagyobb lyukú részén lereszelem egy tálba, lesózom, alaposan összekeverem és állni hagyom 1/2 órát (ez idő alatt az uborka levet ereszt). A lesózott uborkát az állási idő letelte után egy sűrű szövésű szűrőbe öntöm (ez nálam egy nagy levesszűrő) és kézzel jó alaposan kinyomkodom a levét. Ha ezzel kész vagyunk, akkor a munka dandárját már el is végeztük. Most jöhet az összeállítása a salátának. A kinyomkodott uborkára ráreszelem a 3 gerezd megtisztított fokhagymát és hozzá adom a joghurtot/tejfölt.Ezekkel is alaposan összekeverem és kész. Fogyasztás előtt 1/2-1 órára hűtőbe teszem.