Evas cookies

A blogommal szeretnék segítséget nyújtani a kezdő háziasszonyoknak Jól bevált recepteket osztok meg veletek, napról napra, de legalábbis elég gyakran. A receptek gazdaságosak, és kapcsolódnak a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Friss topikok

  • szépjuhászné: Olívaolaj kell bele, általában van benne valami friss zöld. A magyar átírás pedig dzadziki. És mié... (2014.07.21. 13:49) Tzatziki saláta
  • Radvány Eszter: @lavór: Kedves Lavór! Igen, akár turmixnak is nevezhetjük, mivel hőkezelés nélkül készített nyers... (2014.07.20. 17:44) Sárgabarack krémleves főzés nélkül

Cukkinis-almás-mákos rétes

2014.07.27. 10:31 Radvány Eszter

A cukkiniből nemcsak sós, de édes finomság is készíthető. Erre jó példa az alábbi recept és ami még fő szempont a gyerekek is szívesen fogyasztják. A rétes tésztáját is mi magunk készíthetjük, de nem a szokásos nagyi nyújtott rétes receptje. Annál sokkal egyszerűbb, de van olyan finom. 

Hozzávalók

Tésztához (15 szelet lesz belőle)

25 dkg kenyér liszt vagy 30 dkg finom liszt

1/2 dl olaj

8 dkg vaj

2-2,5 dl langyos víz

csipet só

Töltelék

0,5 kg zsenge cukkini

4 db közepes alma

5 dkg darált mák

10 dkg cukor

1 kk só

1/2 citrom leve

5 dkg vaj

A lisztet átszitáljuk. Kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk a lisztet, olajat, olvasztott vajat, csipet sót és apránként a langyos vizet. A vizet ne adjuk egyszerre a lisztes keverékhez, mivel nem biztos, hogy a teljes mennyiséget felveszi. Többször ellenőrizzük. Ruganyos, közepesen lágy tésztát kell kapnunk, amely nem ragad a kezünkhöz. Ha a tészta kész letakarjuk a dagasztó tálba és 1 órát pihentetjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Meghámozzuk, megmossuk a cukkinit és az almát, majd a négyszögletes reszelő legnagyobb lyukú oldalán lereszeljük a cukkinit. A lereszelt cukkinit összekeverjük az 1 kk sóval és félretesszük. Ezt követően lereszeljük az almát ugyan ezen a reszelőn és rácsavarjuk 1/2 citrom levét, összekeverjük és ezt is félretesszük. Már csak a mákot kell megdarálni a cukorral, ha ezzel is kész vagyunk és letelt az 1 órányi pihentetése a tésztának, összeállíthatjuk a rétest.

Megolvasztjuk a vajat. Tiszta asztalterítővel letakarjuk az asztalt, és meghintjük vékonyan liszttel. Az asztal közepére tesszük a tésztát és sodrófával nyújtani kezdjük.

P7260201.JPG

 

Ezután a nyújtást a belisztezett kezünkkel folytatjuk belülről az asztal széle felé haladva körben. A tésztának olyan vékonynak kell lenni, hogy az alatta lévő terítőt lássuk. Ha ez kész, a tésztát meglocsoljuk az olvasztott vajjal, meghintjük a cukros mákkal. A cukkininak és az almának kinyomkodjuk a levét, és ezeket is rászórjuk a tésztára.

P7260202.JPG

Az asztalterítő segítségével felgöngyöljük a rétest és kiolajozott sütőlemezre tesszük.

P7260203.JPG

A tetejét megkenjük az olvasztott vaj maradékával és az előmelegített sütőbe rakjuk. A rétest 5 percig 200 fokon, majd 20-25 percig 175 fokon sütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral. 

P7260208.JPG

 

P7260204.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: alma mák cukkini rétes friss gyümölcs

A bejegyzés trackback címe:

https://mycookies.blog.hu/api/trackback/id/tr396546679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása