A cukkiniből nemcsak sós, de édes finomság is készíthető. Erre jó példa az alábbi recept és ami még fő szempont a gyerekek is szívesen fogyasztják. A rétes tésztáját is mi magunk készíthetjük, de nem a szokásos nagyi nyújtott rétes receptje. Annál sokkal egyszerűbb, de van olyan finom.
Hozzávalók
Tésztához (15 szelet lesz belőle)
25 dkg kenyér liszt vagy 30 dkg finom liszt
1/2 dl olaj
8 dkg vaj
2-2,5 dl langyos víz
csipet só
Töltelék
0,5 kg zsenge cukkini
4 db közepes alma
5 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 kk só
1/2 citrom leve
5 dkg vaj
A lisztet átszitáljuk. Kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk a lisztet, olajat, olvasztott vajat, csipet sót és apránként a langyos vizet. A vizet ne adjuk egyszerre a lisztes keverékhez, mivel nem biztos, hogy a teljes mennyiséget felveszi. Többször ellenőrizzük. Ruganyos, közepesen lágy tésztát kell kapnunk, amely nem ragad a kezünkhöz. Ha a tészta kész letakarjuk a dagasztó tálba és 1 órát pihentetjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Meghámozzuk, megmossuk a cukkinit és az almát, majd a négyszögletes reszelő legnagyobb lyukú oldalán lereszeljük a cukkinit. A lereszelt cukkinit összekeverjük az 1 kk sóval és félretesszük. Ezt követően lereszeljük az almát ugyan ezen a reszelőn és rácsavarjuk 1/2 citrom levét, összekeverjük és ezt is félretesszük. Már csak a mákot kell megdarálni a cukorral, ha ezzel is kész vagyunk és letelt az 1 órányi pihentetése a tésztának, összeállíthatjuk a rétest.
Megolvasztjuk a vajat. Tiszta asztalterítővel letakarjuk az asztalt, és meghintjük vékonyan liszttel. Az asztal közepére tesszük a tésztát és sodrófával nyújtani kezdjük.
Ezután a nyújtást a belisztezett kezünkkel folytatjuk belülről az asztal széle felé haladva körben. A tésztának olyan vékonynak kell lenni, hogy az alatta lévő terítőt lássuk. Ha ez kész, a tésztát meglocsoljuk az olvasztott vajjal, meghintjük a cukros mákkal. A cukkininak és az almának kinyomkodjuk a levét, és ezeket is rászórjuk a tésztára.
Az asztalterítő segítségével felgöngyöljük a rétest és kiolajozott sütőlemezre tesszük.
A tetejét megkenjük az olvasztott vaj maradékával és az előmelegített sütőbe rakjuk. A rétest 5 percig 200 fokon, majd 20-25 percig 175 fokon sütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.