A családom egyik nagy kedvence a pizza. Sokféle tészta receptet kipróbáltunk, nekünk ez jött be a legjobban, amit most megosztok veletek.
Tészta hozzávalói (vastagabb tésztához)
40 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 csm szárított élesztő
csipet cukor
1,5 tk só
2 dl olaj
langyos víz
Elkészítés
A liszteket kimérjük egy tálba (a recept csak kenyérlisztből is elkészíthető). A kimért liszt közepébe egy kis mélyedést csinálunk, ebbe bele öntjük a szárított élesztőt, egy csipet cukrot és egy csipet sót szórunk rá, majd erre ráöntünk egy kávés-pohárnyi langyos vizet. Ha az élesztő felfutott, összedolgozzuk a tésztát a maradék sóval olajjal és annyi langyos vízzel, hogy egy olyan tésztát kapjunk ami nem ragad a kezünkre. Az elkészült tésztát letakarva 1/2 órát pihentetjük. Ez idő alatt a sütőt előmelegítjük, ha van pizza fokozat akkor arra, ha ilyen nincs akkor a legmagasabb hőfokra. Ez a tészta mennyiség nekem egy 36x45 cm-es tepsihez elegendő.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítom, a kívánt nagyságúra nyújtom és az előkészített tepsibe teszem (ha a tepsi nem tapadás mentes, akkor vékonyan olajozzuk ki). Az így elkészített tésztát villával kicsit megszurkálom és az előmelegített sütőbe kb. 10 perc alatt elősütöm. Az elősütött pizza alapot házi pizzaszósszal megkenem és erre kerül rá a feltét, ami lehet szalámi, kolbász, szalonna, csirkemáj ragú, darált húsos ragú, stb. Erre kerül a sajt ami a mi esetünkben mozzarella és az egész megkoronázásaként következhet néhány friss bazsalikom levél.
A feltéttel megkoronázott pizzát ismét a sütőbe teszem és addig sütöm, míg a széle aranybarna lesz és a sajt is kellemesen megolvad.