Egy gyorsan elkészíthető vendégváró keksz kezdőknek, elfoglalt háziasszonyoknak. Ez a keksz nemcsak finom, de a mai egészségtudatos táplálkozásnak is megfelel.
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
3,5 dkg zabpehely
1 teáskanál (tk) őrölt fahéj
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
12,5 dkg vaj vagy növényi margarin
15 dkg nádcukor
1 db tojás
csipet só
4 dkg darált dió
4 dkg nádcukor
Elkészítés:
A szárazanyagokat kimérjük, egy tálba öntjük és elkeverjük, ezt követően egy másik tálban a vajat, cukrot és az egész tojást habosra keverjük. A kihabosított vajas keverékhez apránként (evőkanalanként) hozzáadjuk a szárazanyagokat és csomómentesre keverjük. A kapott keveréket 1/2 órára hűtőbe tesszük, ez idő alatt a sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A 4 dkg diót és a 4 dkg cukrot egy tányérban összekeverjük. A hűtőből kivett masszából vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálunk és a cukros diós keverékben megforgatjuk. Az így elkészített golyókat egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre sorakoztatjuk egymástól kb. 10 cm-es távolságra ( sütés közben ne ragadjanak egymáshoz). A sütőlemezt az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20-25 percig sütjük amíg aranybarnák nem lesznek a kekszek.
Természetesen a teljes kiőrlésű liszt és a zabpehely helyettesíthető búza liszttel is, ekkor 18,5 dkg mennyiséget vegyünk. A nádcukor helyett sima kristálycukrot is használhatunk. A fenti módosításokkal is finom lesz a kekszünk.
Jó sütést és sok sikert kívánok mindenkinek :)