A kiskertekben érik a cukkini. Ma egy ilyen ételt készítettem, mivel igyekszem az éppen aktuális zöldség, gyümölcstermést felhasználni a családomnak készített ételekhez.
Hozzávalók
1 kg zsenge cukkini
1,5 bögre rizs
1,5 bögre víz
1 dl étolaj
0,5 kg darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
2 tojás
1 dl tejföl
só, bors pirospaprika és tejföl a tálaláshoz, zsemlemorzsa a sütőtál megszórásához
Elkészítés
A rizst 0,5 dl olajon átpirítom, majd felöntöm 1,5 bögre vízzel ( a rizst és a vizet ugyanazzal a bögrével mérem ki. Ebben az esetben ez egy 2,5 dl-es bögre) megsózom egy csipet sóval és forrástól számított 1 percig főzöm. Ezt követően elzárom alatta a gázt, lefedem és hűlni hagyom. Ez idő alatt a rizs felszívja az összes folyadékot. Amíg hűl a rizs, a cukkinit megmosom és vékony szeletekre vágom hosszában. Ezt követően összeállítom a tölteléket. A vöröshagymát apróra vágom és egy evőkanál olajon megdinsztelem, ezt követően hozzáadom a lereszelt fokhagymát és ezzel is sütöm kb. 1 percig. A hagyma dinsztelésének ideje alatt a darált húst egy tálba teszem, erre kerül a megdinsztelt hagyma, 1 egész tojás, só, bors, pirospaprika ízlés szerint. Ezeket jól összekeverem, majd hozzáadom az előfőzött rizst és ezzel is összedolgozom. A nehezén már túl vagyunk, jöhet a könnyebbik rész, az étel összeállítása.
Egy 30x18 cm-es sütőtálat vagy tepsit vékonyan kikenünk olajjal és meghintjük (ezt is vékonyan) zsemlemorzsával, erre kerül rá a cukkini fele, szép sorjában. Ha kibéleltük a felszeletelt cukkinivel, jöhet rá a töltelék.
A tölteléket elsimítjuk, befedjük a maradék cukkini szeletekkel és a tetejét meglocsoljuk 1,5 ek olajjal.
A sütőtálat a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 35 percig sütjük (közben ellenőrizzük, nehogy a teteje megégjen, ha nagyon pirul vegyük lejjebb a hőfokot). Ha letelt a 35 perc sütési idő, vegyük ki és a tetejét locsoljuk meg az 1 egész tojás és 1 dl tejfölből készített keverékkel. Ezt követően ismét toljuk vissza a sütőbe és süssük amíg a teteje aranybarna nem lesz. A kész ételt hűtsük langyosra és már tálalható is. Tejföllel bőven meglocsolva nagyon finom.