Javában benne vagyunk a befőzési szezonban, és mivel szinte teljesen kiürült a spájzban a lekváros polc, lekvár elrakására adtam a fejem. Nyáron többször is előadom ezt a mókát, mindenféle gyümölcsből.
Most a sárgabarack befőzéséhez adok nektek segítséget.
Hozzávalók:
-3kg kimagozott sárgabarack
-60dkg cukor
-2db dr oetker 3az1ben dzsemfix szuper
-nátrium benzoát
A megmosott gyümölcsöt kimagozzuk, megfelelő méretű edénybe tesszük és ha nem szeretjük a darabos jamet, akkor botmixerrel összeaprítjuk. Ezt a nagyanyáink jóval több munkával érték el. Lehúzták a héját, kézzel összemaricskolták, és volt aki paradicsompasszirozóval még össze is nyomta. Mi szeretjük a gyümölcsdarabokat, ezért ezt a lépést kihagyom.
Jöhet a főzés. Hozzáadjuk a gyümölcshöz a cukrot, és kis lángon forraljuk. Kb fél óra után elkezd habosodni a teteje. Ha nem akarjuk, hogy lekapja az alját, akkor végig kavargassuk. Én úgy tanultam, hogy óramutató járásával megegyezően lehet csak kavargatni, ahogy a sütemény krémeket, és egyebeket, de a férjem ezt sose tartja be, szerintem még örül is, mikor ezt szóvá teszem nála :-)
Amikor már forrásban van a lekvár, beleöntjük a dzsemfixet, és még 10 percet forraljuk.
Az üvegeket én forró vizzel ki szoktam öblíteni, és egy tepsibe rakom őket, amibe szintén rakok forró vizet, kb egy ujjnyit. Erre azért van szükség, mert ha hideg üvegbe rakjuk a forró lekvárt, elrepedhet az üveg, és oda a finom nektár.
Mielőtt merőkanállal széttöltöm az adagokat, minden üveg aljába teszek egy csipet nátrium benzoátot.
Lezárom az üvegeket, a kupakok alá celofánt, vagy fopackot teszek és megcimkézem őket. Nem árt tudni, hogy hány éve raktuk el az adott gyümölcsöt.
Palacsintákhoz, vajas kenyérre, vagy zserbóba kitűnő választás!