Ma egy zabpelyhes finomságot készítettem. A zabpehely egy nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, ( én nagyon kedvelem.
Hozzávalók
10 dkg vaj/margarin
2 dkg vaníliás cukor
1 db tojás
1 tk sütőpor
10 dkg porcukor
10 dkg cukor
1 kis üveg rumaroma (0,38 dl)
10 dkg liszt
20 dkg zabpehely (apró szemű)
3 ek rum
Elkészítés
Elektromos habverő dagasztószárával habosra keverjük a vajat, ehhez adjuk a cukrot, a rumaromát és az egész tojást. Az alapanyagokat egynemű masszává keverjük. Ha ezzel készen vagyunk hozzáadjuk evőkanalanként a sütőporral elkevert lisztet és a zabpelyhet. Amennyiben túl ragacsos lenne a keverék 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk a jól belisztezett gyúródeszkán és 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A közepüket 4 cm átmérőjű formával kiszúrjuk (ezt el is hagyhatjuk). Az előzőleg leírt formákhoz természetesen nem kell ragaszkodnunk, bármilyen formájú süteménykiszúróval dolgozhatunk. Az én sütim sem kör alakú lett, ez a képeken látszik is. A karikákat tapadásmentes vagy alaposan kivajazott sütőlemezre rakjuk és a 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Amíg sülnek a karikák elkészítjük a cukormázat. A 10 dkg porcukrot és a 3 ek rumot sűrű krémmé keverjük, és még melegen a süteményekre kenjük. A kész sütemény, a teljes kihűlés után fogyasztható.