Ma egy egyszerű almás lepényt készítettem. Ez a recept is a nagymamámtól származik. Nagyon egyszerű és csak néhány hozzávaló szükséges hozzá.
Hozzávalók
Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg zsír (rámával is helyettesíthető)
3 ek. kefir vagy tejföl
1/2 csm szárított élesztő
5 dkg cukor
csipet só
Töltelék:
80 dkg reszelt alma
1 tk őrölt fahéj
10-15 dkg cukor (alma édességétől függően)
1 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, kefirt és az 1/2 csm szárított élesztőt és egynemű tésztává dolgozzuk. Ha túlságosan ragadna, még lisztet adjunk hozzá. A kész tésztát hűtőbe tesszük pihenni, míg az almákat lereszeljük és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Az almákat lereszeljük (most nyári almából készítettem, ezért nem hámoztam meg) és meghintjük a fahéjjal, majd állni hagyjuk, amíg a tésztát kinyújtjuk.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 30x30 cm-re nyújtjuk. Az első tésztalapot sodrófára tekerjük és a sütőlemezre tesszük. Erre kerül a töltelék. Az almát alaposan kinyomkodjuk, meghintjük cukorral és a morzsával. Összekeverjük és egyenletesen elosztjuk a tésztán, ezt követően a másik tésztát is kinyújtjuk és az almatöltelékre terítjük a nyújtófa segítségével. A tészta széleit villával összenyomjuk, a tészta tetejét lekenjük tejjel vagy felvert egész tojással és néhány helyen kis kereszt alakban bevágjuk (gőz itt távozik). A tésztát sütőbe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt szeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.