Evas cookies

A blogommal szeretnék segítséget nyújtani a kezdő háziasszonyoknak Jól bevált recepteket osztok meg veletek, napról napra, de legalábbis elég gyakran. A receptek gazdaságosak, és kapcsolódnak a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Friss topikok

  • szépjuhászné: Olívaolaj kell bele, általában van benne valami friss zöld. A magyar átírás pedig dzadziki. És mié... (2014.07.21. 13:49) Tzatziki saláta
  • Radvány Eszter: @lavór: Kedves Lavór! Igen, akár turmixnak is nevezhetjük, mivel hőkezelés nélkül készített nyers... (2014.07.20. 17:44) Sárgabarack krémleves főzés nélkül

Rusztikus almás lepény

2014.07.31. 12:13 Radvány Eszter

Ma egy egyszerű almás lepényt készítettem. Ez a recept is a nagymamámtól származik. Nagyon egyszerű és csak néhány hozzávaló szükséges hozzá.

Hozzávalók

Tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg zsír (rámával is helyettesíthető)

3 ek. kefir vagy tejföl

1/2 csm szárított élesztő

5 dkg cukor

csipet só 

 

Töltelék:

80 dkg reszelt alma

1 tk őrölt fahéj

10-15 dkg cukor (alma édességétől függően)

1 ek zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, kefirt és az 1/2 csm szárított élesztőt és egynemű tésztává dolgozzuk. Ha túlságosan ragadna, még lisztet adjunk hozzá. A kész tésztát hűtőbe tesszük pihenni, míg az almákat lereszeljük és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Az almákat lereszeljük (most nyári almából készítettem, ezért nem hámoztam meg) és meghintjük a fahéjjal, majd állni hagyjuk, amíg a tésztát kinyújtjuk.

A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 30x30 cm-re nyújtjuk. Az első tésztalapot sodrófára tekerjük és a sütőlemezre tesszük. Erre kerül a töltelék. Az almát alaposan kinyomkodjuk, meghintjük cukorral és a morzsával. Összekeverjük és egyenletesen elosztjuk a tésztán, ezt követően a másik tésztát is kinyújtjuk és az almatöltelékre terítjük a nyújtófa segítségével. A tészta széleit villával összenyomjuk, a tészta tetejét lekenjük tejjel vagy felvert egész tojással és néhány helyen kis kereszt alakban bevágjuk (gőz itt távozik). A tésztát sütőbe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt szeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: alma süti gyors egyszerű omlós tészta friss gyümölcs

A bejegyzés trackback címe:

https://mycookies.blog.hu/api/trackback/id/tr976560259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.07.31. 16:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása